Zupa z suszonymi pomidorami i grzankami bazyliowo-czosnkowymi z mozzarellą!

Coś na rozgrzewkę w te śnieżne wiosenne dni.

Składniki na zupę:
1 puszka pomidorów bez skóry
10 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka odparowanego octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
1,5 l gorącej wody
sól morska
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki zalewy oliwnej z pomidorów

Przygotowanie zupy:
Cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na oliwie z suszonych pomidorów. Suszone pomidory siekamy w paski i dodajemy do cebuli. Pomidory z puszki rozdrabiamy i wraz z koncentratem dorzucamy do garnka z cebulą i dusimy przez chwilę. Całość podlewamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawiamy, solą, cukrem i odparowanym octem balsamicznym. Gotujemy przez ok. 20 minut, a następnie dla aromatu i ostrości dorzucamy ponacinane ząbki czosnku i świeżo zmielony pieprz.

Składniki na grzanki:
kilka kromek białego pieczywa
garść liści bazylii
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
sól morska

Przygotowanie grzanek:
Pieczywo kroimy na mniejsze kawałki. Smarujemy marynatą przygotowaną z oliwy, czosnku, posiekanej bazylii i soli. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zupę podajemy z grzankami oraz kawałkami mozzarelli.

2 myśli nt. „Zupa z suszonymi pomidorami i grzankami bazyliowo-czosnkowymi z mozzarellą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *