Zupa meksykańska po mojemu!

Składniki:
1 duża czerwona cebula
0,5 kg mięsa mielonego (użyłam z indyka)
1,5 litra bulionu warzywnego
2 czerwone papryki
6 średnich pomidorów (obranych ze skórki)
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
2 papryczki chili (użyłam zielonej i czerwonej)
2 serki topione po 100 g (użyłam maasdamera i ementallera)
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonej ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
garść natki pietruszki lub kolendry
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól
pieprz

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Gdy będzie szklista dodajemy mięso. Smażymy przez dłuższą chwilę, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy ok 5 minut, dodajemy pokrojone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną chili. Dusimy kolejne 5 minut, a następnie podlewamy bulionem. Przyprawiamy solą, suszoną papryką, cukrem, sokiem z cytryny i majerankiem. Gotujemy przez chwilę, a następnie dodajemy kukurydzę i fasolę. Dla złagodzenia smaku dodajemy serki topione i trzymamy na ogniu do chwili, aż całkowicie się rozpuszczą. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem dorzucamy posiekaną kolendrę lub pietruszkę.

Jedna myśl nt. „Zupa meksykańska po mojemu!

  1. Zupa meksykańska musi mieć kremową konsystencję którą można uzyskać wykorzystująć większą ilość pomodorów. Polecam także większą ilość chili tak aby zupa była meksykańska tj. paliła dwa razy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *