Z cyklu przed Wielkanocą – sałata wiosenna z przepiórczym jajkiem!

zwyczuciemsmaku.pl

Składniki:
4 liście mini sałaty rzymskiej
garść kiełków brokuła
kilka liści rukoli
4 rzodkiewki
5 plasterków zielonego ogórka
4 jajka przepiórcze
1 łyżka siekanego koperku
świeżo mielony pieprz

Sos:
1 żółtko jaja kurzego ugotowane na twardo
1 łyżeczka białego octu winnego
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

zwyczuciemsmaku.pl

Przygotowanie:
Jajka przepiórcze wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 4 minuty. Studzimy, obieramy ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na pół.
Ugotowane żółtko jaja kurzego rozcieramy z cukrem pudrem w miseczce. Dodajemy ocet i jogurt naturalny. Mieszamy. Gotowy gładki sos przekładamy na talerz. Układamy na nim porwaną sałatę rzymską, kiełki brokuła i rukolę, a także posiekaną rzodkiewkę, ogórka i jaja przepiórcze. Posypujemy koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

8 myśli nt. „Z cyklu przed Wielkanocą – sałata wiosenna z przepiórczym jajkiem!

  1. Na pewno taką zrobię sałatkę !!!! Robię podobną / trochę inny sos/ i zawsze mój mąż ma zajęcie , obieranie jajeczek, nie lubię tego, hi hi hi . Piękne zdjęcia !!! Ja swoje właśnie obrabiam zdjęcia , z kuchnią, ściskam !!!

    • Cieszę się Aluś, a kuchnię widziałam. Padam przed Tobą chyląc czoła 😉 Jesteś niesamowicie zdolną babeczką 😉 Buziaczki!

  2. Aga ale apetyczne zdjęcia :))) Sałatki takiej nie znałam, a więc nowość na święta wypróbuję, widać bardzo smaczna!
    Pozdrawiam serdecznie 🙂
    Marta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *