Składniki:
4 liście mini sałaty rzymskiej
garść kiełków brokuła
kilka liści rukoli
4 rzodkiewki
5 plasterków zielonego ogórka
4 jajka przepiórcze
1 łyżka siekanego koperku
świeżo mielony pieprz
Sos:
1 żółtko jaja kurzego ugotowane na twardo
1 łyżeczka białego octu winnego
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Jajka przepiórcze wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 4 minuty. Studzimy, obieramy ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na pół.
Ugotowane żółtko jaja kurzego rozcieramy z cukrem pudrem w miseczce. Dodajemy ocet i jogurt naturalny. Mieszamy. Gotowy gładki sos przekładamy na talerz. Układamy na nim porwaną sałatę rzymską, kiełki brokuła i rukolę, a także posiekaną rzodkiewkę, ogórka i jaja przepiórcze. Posypujemy koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.
Wspaniała sałatka, taka świeża 🙂
Fajny pomysł na sosik.
Miłego dnia, Agnieszko 🙂
Bardzo dziękuję 😉 Wielka buźka!
Na pewno taką zrobię sałatkę !!!! Robię podobną / trochę inny sos/ i zawsze mój mąż ma zajęcie , obieranie jajeczek, nie lubię tego, hi hi hi . Piękne zdjęcia !!! Ja swoje właśnie obrabiam zdjęcia , z kuchnią, ściskam !!!
Cieszę się Aluś, a kuchnię widziałam. Padam przed Tobą chyląc czoła 😉 Jesteś niesamowicie zdolną babeczką 😉 Buziaczki!
Apetyczna bardzoo ta sałatka Aguś i podane tak pięknie. . Jak zawsze zresztą:-)
Dzięki ;* Ściskam!
Aga ale apetyczne zdjęcia :))) Sałatki takiej nie znałam, a więc nowość na święta wypróbuję, widać bardzo smaczna!
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Marta
Dzięki Marta. Cieszę się, że zapożyczysz przepis 😉 Buźka