Z cyklu przed Wielkanocą – Mazurek różany z białą czekoladą i wanilią!

zwyczuciemsmaku.pl

W tym roku smak Świąt Wielkiej Nocy poczułam dużo wcześniej, niż zwykle. Stało się tak za sprawą pewnej propozycji, którą otrzymałam od bardzo ambitnej, a przy tym kreatywnej i utalentowanej osoby 😉 Ale o tym dowiecie się niebawem. Niech to jeszcze choć przez chwilę pozostanie naszą słodką tajemnicą 😉

Póki co zachęcam Was do wypróbowania przepisu na ten oto cudownie różowy i nie mniej różany mazurek. Myślę, że jest on niewiarygodnie smaczną, ale też obłędnie piękną propozycją na Wielkanocne biesiadowanie. Z takim deserem, każe święta będą idealne 😉

zwyczuciemsmaku.pl

Składniki na ciasto:
350 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
200 g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżeczki wody różanej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i przez godzinę schładzamy w lodówce. Ok.1/4 ciasta dzielimy na dwie części i rolujemy, by uzyskać długie wałeczki. Łączymy razem i splatamy wokół siebie. Blaszkę o wymiarach 25×35 wykładamy pergaminem, na dno wykładamy rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy widelcem, a na boki nakładamy wałeczki z ciasta. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni C (funkcja góra-dół). Studzimy.

Składniki na nadzienie:
5 łyżek konfitury z płatków róż
200 g białej czekolady
7-8 łyżek śmietanki kremówki 30 %
odrobina różowego barwnika spożywczego

Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy masa uzyska jednolitą, gładką konsystencję, miskę zestawiamy z nad garnka i dodajmy odrobinę barwnika. Energicznie mieszamy. Ostudzone ciasto smarujemy konfiturą różaną, a następnie rozprowadzamy na nim różową masę czekoladową. Dekorujemy płatkami róż.

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

21 myśli nt. „Z cyklu przed Wielkanocą – Mazurek różany z białą czekoladą i wanilią!

  1. Jejku , jejku, ale tutaj u Ciebie się dzieje, ostatnio cierpię na brak czasu ale wpadnę wieczorkiem , bo niedługo jeszcze niespodziewani goście, a pieczeń muszę wrzucić do pieca i pognać po zakupki , buźka

  2. Ty to potrafisz mnie zaskoczyć:-) pierwszy raz widzę tak Pięknego Różowego Mazurka 🙂 wygląda pięknie i napewno jest smaczny:-)

  3. Bardzo podobają mi się Twoje wypieki :), jak smakują mogę sobie wyobrazić!
    Aga cuda robisz 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!
    Marta

  4. Ulllllalaaaaaaaaaaaaaa……………
    Piękny!!!
    Ja robiłam tylko raz mazurek, taki tradycyjny z kajmakiem, ale mój się nie umywa do tego… Twój wygląda obłędnieeeeeeee…

    • Ala zrób i już! Święta idą i mus jest zrobić mazurka 😉 Mazurki są pyszne, zatem nie daj się więcej namawiać. Wierzę, że w Twoim wykonaniu będzie bajeczny 😉 Buźka

    • Ok. 1/4 ciasta dzielę na pól i roluję na blacie, do uzyskania długich wałeczków. Oplatam jeden o drugi i gotowe. Wystarczy przełożyć na blaszkę wyłożoną pozostałym ciastem i lekko docisnąć. Ot, cała filozofia ???? Mam nadzieję, że dość dobrze to opisałam. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny na blogu ????

  5. aż zaśliniłam monitor:P
    wygląda obłędnie… nigdy w życiu nie robiłam mazurka, ale swoim sprawiłaś że zamierzam podjąć to Wielkanocne wyzwanie 🙂
    PS: gratuluję gościnnych występów w Przewodniku Oli. Fajne przepisy i jak zwykle piękne zdjęcia 🙂
    Uściski !

    • Dziękuję za tak pokrzepiające słowa, to bardzo miłe ???? Cieszę się, że tym przepisem przekonałam Cię do zrobienia mazurka ???? Myślę, że nie będziesz żałować ????

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *