Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem i szczypiorkiem!

Lekka, smaczna i sycąca propozycja na wiosenny obiad!

Składniki:
500 g pieczarek
1 cebula
5 dużych ziemniaków
1 pietruszka
1 marchewka
1/2 małego selera
1 szklanka zielonego groszku
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka suszonego lubczyku
3 ziarenka ziela angielskiego
3 listki laurowe
100 ml mleka
2 litry wody
1 łyżka masła
sok z cytryny
sól morska
pieprz

Przygotowanie:
Cebulę siekamy w drobną kostkę i wraz z oczyszczonymi i pokrojonymi w plasterki pieczarkami podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle. Do garnka z wodą dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Po zagotowaniu dorzucamy pieczarki, pokrojone w kostkę ziemniaki i lubczyk. Pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, a marchew kroimy w słupki i całość dorzucamy do gotującego się wywaru. Gdy ziemniaki są prawie ugotowane, do zupy dodajemy zielony groszek. Gotujemy przez chwilę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i zabielamy mlekiem. Zestawiamy z gazu. Po chwili dodajemy koperek. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.