Wielkanocna babka cytrynowa!

W moim rodzinnym domu na wielkanocnym stole zawsze królują pulchne i rumiane baby drożdżowe, z dodatkiem rodzynek, orzechów, suszonych moreli i pachnącej skórki z pomarańczy. Uwielbiałam je. Mama wypieka je w różnej wielkości garnuszkach, a przed podaniem na stół, dekoruje żonkilami i bukszpanem. Są piękne. A unoszący się w domu zapach pieczonego, drożdżowego ciasta nie ma sobie równych. Tym razem nie zdradzę jednak rodzinnego przepisu na maślaną babę drożdżową. Podzielę się za to z Wami moją równie wyjątkową babką cytrynową.

zwyczuciemsmaku.pl

Składniki:
4 jajka (osobno żółtka i białka)
200 g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok i otarta skórka z 2 cytryn
szczypta soli

oraz dodatkowo na lukier
100 g cukru pudru
20 ml soku z cytryny

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy masło i ucieramy do powstania gładkiej i puszystej masy. Kolejno dodajemy sok i skórkę z cytryny, a także mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć jednolitą, dość gęstą konsystencję. Białka wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, którą następnie delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do wysmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką foremki. Pieczemy przez ok. 35 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (funkcja góra-dół). Po upieczeniu, jeszcze ciepłą wyciągamy z blaszki. Pozostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładki lukier, którym polewamy przestudzoną babkę. Dekorujemy według uznania.

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *