Tort z okazji chrztu świętego!

Moje ostatnie słodkie dzieło to tort, który upiekłam z okazji chrztu mojego synka. Założyłam sobie, że jedyną jego dekoracją będzie fantazyjnie nałożony krem. Tort miał być prosty i jednocześnie szykowny. Poszukiwałam więc przepisu na krem, który będzie bardzo plastyczny, dzięki czemu nie spłynie z tortu w czasie uroczystości rodzinnej. Moją uwagę przykuł przepis na krem na bazie bezy szwajcarskiej. Postanowiłam go wykorzystać i muszę powiedzieć, że spełnił moje oczekiwania w 100 %. Z racji tego, że nie przepadam za tortami przekładanymi masą maślaną, krem posłużył mi tylko do dekoracji. Wnętrze było natomiast lekkie jak chmurka, bo zrobione z bitej śmietany. Dodatek wiśni nadał mu kwaskowatego smaku, przez co całość nie była mdła. Tym razem skupię się jednak tylko na kremie użytym do dekoracji, bo tak naprawę będzie się on dobrze komponował z każdym rodzajem tortu. Wachlarz możliwości jest zatem nieograniczony. Mimo, że mój wypiek był klasycznym tortem szwarcwaldzkim, to myślę, że kremowa dekoracja sprawiła, że był naprawdę wyjątkowy. Goście oniemieli z wrażenia!

Składniki na klasyczny krem na bazie bezy szwajcarskiej:
600 g miękkiego masła
8 białek dużych jaj
400 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej

Z powyższej ilości składników przygotowałam krem, który pozwolił na udekorowanie tortu złożonego z 3 blatów o grubości ok. 3 cm i średnicy ok. 24 cm.

Przygotowanie:
Białka wraz z odrobiną soli ubijamy trzepaczką w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier i ubijamy do chwili, gdy ziarenka cukru nie będą wyczuwalne (najlepiej sprawdzić to rozcierając masę między palcami). Jeśli białka z cukrem zbyt mocno się zagrzały, odstawiamy je do ostygnięcia. Następnie masę ubijamy mikserem do chwili, gdy będzie bardzo gęsta i zimna. Potrwa to ok. 10 minut. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodajemy masło i cały czas miksujemy. Może się zdarzyć, że po jakimś czasie ubijania masa stanie się rzadsza i będzie wyglądała na zważoną. Absolutnie się tym nie przejmujemy. Po kilku minutach dalszego miksowania, krem zgęstnieje i będzie gotowy. Na samym końcu dodajemy esencję waniliową. Gotowe! Pozostaje tylko dekorować. Ja do tego celu użyłam rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki.

Przepis na krem pochodzi ze strony http://ciasteczkolandia.blox.pl

3 myśli nt. „Tort z okazji chrztu świętego!

  1. Tort wygląda wspaniale! Stół przygotowany idealnie, masz na prawdę ogromne wyczucie smaku! 🙂 Gratuluję! I dalszych życiowych sukcesów życzę! Pozdrawiam gorąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.