Tort truskawkowo-migdałowy!

Uwielbiam robić słodkości dla tych, których kocham. Wtedy jakoś szczególnie dopada mnie wena twórcza i staranność by wszystko wyszło jak najlepiej. Tym razem tort dedykowałam mojej kochanej Mamie. Wiem, że sprawiłam jej miłą niespodziankę, zwłaszcza, że dzień swoich urodzin spędziła w podróży i chwila relaksu ze słodkim tortem i kieliszkiem białego wina, jak najbardziej była w tym dniu wskazana. Jeszcze raz wszystkiego najlepszego Mamusiu i 100 lat w zdrowiu i szczęściu 🙂

Składniki:
1 opakowanie biszkoptów (takich jak do tiramisu)
350 g śmietanki kremówki 30%
600 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój ulubiony
100 g migdałów w płatkach
1200 g truskawek (ok. 800 g wykorzystamy do tortu, reszta do dekoracji)
2 łyżki esencji waniliowej
500 ml soku pomarańczowego
6 łyżek cukru pudru
1 mały pęczek świeżej mięty lub meilisy

Przygotowanie:
Migdały lekko prażymy na suchej patelni, a następnie studzimy. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Około 80 dag kroimy na mniejsze kawałki. Śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do niej twarożek. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy także cukier puder i esencję waniliową. Około 3/4 migdałów łączymy z przygotowanym kremem twarożkowym (reszta posłuży do dekoracji). Tort składa się z 4 warstw biszkoptów, tak więc opakowanie dzielimy na 4 częsci. Pierwszą warstwę krótko namaczamy w soku pomarańczowym i układamy na paterze w formie kwadratu (w razie konieczności przycinamy). Na biszkoptach rozsmarowujemy warstwę kremu, a na niej układamy pokrojone truskawki. Czynność powtarzamy i tak budujemy 3 piętra tortu. Układamy 4 poziom biszkoptów, który także pokrywamy kremem. Podobnie staramy się pokryć boki tortu, a następnie całość obsypujemy resztą płatków migdałowych. Zdobimy pozostałymi truskawkami i listraki mięty lub melisy. Przechowujemy w lodówce. Tort jest bardzo wilgotny i dzięki owocom dość winny, zatem stanowi świetny deser w upalny dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.