Tort czekoladowo-wiśniowy pokryty chmurką bitej śmietany!

Tak się składa, że nie przepadam za kupnymi tortami. Często są za słodkie, zdecydowanie zbyt sztuczne i nie rzadko pokryte toną masy cukrowej, której delikatnie mówiąc nie toleruję. Gdy nadarzają się specjalne okazje, wolę spędzić więcej czasu w kuchni, ale przygotować coś z sercem. Tym razem tą specjalną okazją były urodziny mężą. Podwinęłam więc rękawy i zabrałam się do słodkiej roboty. Efekt był bardzo zadowalający, a mąż szczęśliwy 🙂 100 lat Kochanie 🙂

Składniki na ciasto czekoladowe:
150 g gorzkiej czekolady (90% kakao) + 50 g do dekoracji
150 g miękkiego masła
6 jajek
150 g cukru aromatyzowanego wanilią
1 laska wanilii
150 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na masę wiśniową:
70 dag wiśni z kompotu + kilka do dekoracji
200 ml kompotu z wiśni + 150 ml do ponczowania ciasta
2 łyżki cukru aromatyzowanego wanilią
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na bitą śmietanę:
1 l schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
4 łyżki cukru aromatyzowanego wanilią utartego na cukier puder
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody

Przygotowanie:
Jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub przy użyciu kuchenki mikrofalowej ustawionej na 360 W, a następnie miksujemy z masłem. Do przygotowanej masy pojedynczo dodajemy żółtka, cukier i nasiona z przekrojonej laski wanilii (masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie przejmujemy się tym, tak ma być 🙂 Kolejno dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem czekoladowym. Pieczemy w tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wyłożonej pergaminem przez ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy wzdłuż na 3 równe częsci.
Kompot z wiśni (200 ml) mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i mieszamy z owocami.
Śmietankę ubiejamy na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.
Pierwszy blat ciasta układamy na paterze i ponczujemy 1/3 kompotu z wiśni (50 ml), a następnie wykładamy na niego połowę masy wiśniowej. Wyrównujemy i nakładamy 1/4 bitej śmietamy. Przykrywamy kojemnym blatem ciasta (lekko dociskając) i znów ponczujemy, nakładamy resztę masy wiśniowej i 1/4 bitej śmietany. Ostatni blat nasączamy kompotem i cały tort smarujemy pozostałą śmietaną. Dekorujemy startą na tarce czekoladą oraz wiśniami. Tort na kilka godzin wstawiamy do lodówki, a następnie częstujemy się do woli .

5 myśli nt. „Tort czekoladowo-wiśniowy pokryty chmurką bitej śmietany!

  1. Tork wygląda niesamowicie. Właściwie muszę się przyznać, że przeglądałam sporo Twoich wcześniejszych postów i jesteś dla mnie królową słodkości. 🙂 Naprawdę świetne przepisy, którymi można się śmiało zainspirować. Na pewno wiele z nich będę próbowała zrobić. 🙂 Dziękuję za tyle świetnych przepisów. 🙂 Tak trzymaj, oby z czasem kolekcja się powiększała. Na pewno nie jednak z nas, Czytelniczek z tego skorzysta.

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *