Tiramisu!

Mamy lato! Ja w tym roku przywitałam je klasycznym Tiramisu. Myślę, że to jeden z najlepszych deserów na świecie. Dobrze schłodzony i podany z kawą espresso, ekspresowo poprawia nastrój. Ja już czuję się jak na wakacjach!

Składniki:
4 jajka
500 g serka mascarpone
100 g cukru
400 ml mocnej kawy
200 ml likieru Amaretto
1 opakowanie (400 g) biszkoptów
2-3 łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie:
Parzymy mocną kawę i słodzimy 2 łyżeczkami cukru. Gdy ostygnie wlewamy Amaretto i mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Jaja dokładnie myjemy i na ok. 10-15 sekund zanurzamy we wrzątku. Następnie rozbijamy je, oddzielając żółtka od białek. Żółtka wraz z pozostałym cukrem ubijamy na kogel mogel. Gdy masa zwiększy swoją objętość i będzie prawie biała, dodajemy po łyżce mascarpone i ucieramy na gładki krem. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno, a następnie za pomocą łyżki (nie miksera!) łączymy z kremem. Staramy się przy tym zagarnąć jak najwięcej powietrza. Krem musi być delikatny i puszysty. Biszkopty namaczamy w schłodzonej kawie (wystarczy 1 sekunda z każdej strony) i układamy na dnie naczynia (u mnie brytfanka o wymiarach 20/30 cm). Na wierzch biszkoptów nakładamy połowę kremu, wyrównujemy i znów układamy biszkopty i pozostały krem. Naczynie szczelnie owijamy folią i schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem obficie oprószamy gorzkim kakao.

3 myśli nt. „Tiramisu!

  1. Uwielbiam włoski język i włoskie desery ? TIRA MI SU znaczy dosłownie ?Podnieś mnie w górę? i Włosi wiedzą, że gdy się delektują tym deserem, napełniają się pozytywną energią, uśmiechem, i unoszą się hen wysoko ponad wszystkim co szare i codzienne. Taki jest właśnie deser Agnieszki: mangi e ricevi un dolce ottimismo ma questo tiramisu ? squisito! E lei? Questa donna ? capace di tutto 🙂 Congratulazioni!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *