Tarta drożdżowa z kurkami, czarnymi oliwkami i tymiankiem!

Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki (pół na pół pszenna i razowa)
3/4 szklanki mleka
1/3 kostki drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
sól

Składniki na farsz:
30 dag kurek
2-3 cebulki dymki
10-15 dag żółtego sera
1 jajko
5 łyżeczek śmietanki kremówki
garść czarnych oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
kolorowy pieprz

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku, łączymy z jajkiem i oliwą, przelewamy do miski z mąką i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kurki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Dymkę drobno siekamy i wraz z kurkami smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy. Po ok. 5 minutach dodajemy śmietankę, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i dusimy jeszcze przez minutkę. Ściągamy z gazu. Dodajemy rozmącone jajko oraz starty na tarce żółty ser. Dokładnie mieszamy. Naczynie do tarty smarujemy odrobiną oliwy, a następnie układamy wyrośnięte ciasto. Na wierzch wykładamy przygotowany farsz, a także pokrojone w talarki oliwki i kilka gałązek tymianku. Pieczemy przez ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy według upodobań, na ciepło lub na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.