Tarta cytrynowo-limonkowa!

Moja propozycja na Tłusty Czwartek – tarta cytrynowo-limonkowa 😉 Orzeźwiająca alternatywa dla pulchnych pączków.

zwyczuciemsmaku.pl

Składniki na spód:
200 g mąki pszennej
30 g cukru aromatyzowanego wanilią
115 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka wody gazowanej
dodatkowo odrobina masła i kilka łyżek bułki tartej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy na ciasto. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą, a następnie chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wykładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy fasolą, ryżem, etc. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 15 minut. Następnie usuwamy papier i pieczemy przez 5 minut. Ciasto powinno być lekko złote.

Składniki na masę cytrynowo-limonkową:
5 jajek
120 g cukru
200 ml śmietany kremówki 30%
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
otarta skórka z 2 limonek
otarta skórka z 2 cytryn
sok z 2 limonek i 3 cytryn (powinno być go ok. 150 ml)
1 łyżeczka lemon curd

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy krótką chwilę. Efekt będzie zadziwiająco rzadki, ale masa właśnie taka ma być. Przygotowaną miksturę wylewamy na wstępnie upieczony spód, a następnie pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 C, aż wierzch się zetnie. By tarta nie była zbyt mocno przypieczona, możemy przykryć ją folią aluminiową. Po upieczeniu ciasto studzimy i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Dekorujemy cieniutkimi plasterkami limonki. Możemy podawać z dodatkiem bitej śmietany.

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

Jedna myśl nt. „Tarta cytrynowo-limonkowa!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *