Szaszłyki z łososia z sałatą z rukoli i zielonej pietruszki!

Szaszłyki z łososia z sałatą z rukoli i zielonej pietruszki to bardzo smaczna i pożywna propozycja na lunch. Doskonale sprawdzają się również jako danie obiadowe. Ja podaję je wówczas z kaszą gryczaną lub pieczonymi ziołowymi ziemniakami. W zasadzie każdy „obiadowy” dodatek będzie dobry. Gorąco polecam. Grillować można cały rok! Zatem patyczki w dłoń i zabierajcie się za szaszłykowanie 🙂

zwyczuciemsmaku.pl

Składniki na 2 porcje:
filet z łososia (ok. 500 g)
1 duża czerwona papryka
2 średnie czerwone cebule
garść rukoli
pęczek natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek + odrobina do nasmarowania rusztu
1,5 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól morska
grubo mielony czarny pieprz
sok z limonki

Przygotowanie:
Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Unikniemy wówczas przypalenia ich w trakcie grillowania (ja zapomniałam i efekt widać na zdjęciach :)). Umyte filety z łososia pozbawiamy skóry i siekamy w dużą kostkę. Oczyszczoną paprykę i cebulę kroimy na kawałki. Przygotowane składniki nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków. Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni C (opcja GRILL). Ruszt smarujemy oliwą z oliwek i układamy na nim szaszłyki. Grillujemy przez ok. 6-8 minut, obracając w międzyczasie, tak by szaszłyki były podpieczone z każdej strony (czas oczywiście jest tu względny i zależy od tego na jak duże kawałki pokroimy składniki).
Oliwę z oliwek łączymy z musztardą, miodem i octem balsamicznym. Energicznie mieszamy. Gotowy winegret powinien mieć jednolitą konsystencję. Pietruszkę grubo siekamy i mieszamy z rukolą. Przekładamy na półmisek. Skrapiamy winegretem. Serwujemy z gorącymi szaszłykami, które również warto skropić niewielką ilością sosu oraz świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.
Uwaga: Z podanej ilości składników na sos, wyjdzie go zdecydowanie za dużo jak na danie dla 2 osób, ale warto przechować go w lodówce i wykorzystać następnego dnia np. jako marynatę do mięsa lub dodatek do kurczaka bądź sałaty.

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

Jedna myśl nt. „Szaszłyki z łososia z sałatą z rukoli i zielonej pietruszki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.