Szampańska galaretka z granatem!

W najbliższym czasie czeka nas mnóstwo karnawałowych spotkań, imprez i domówek. Często zastanawiamy się wtedy, co w tym kipiącym od gorących rytmów czasie zaserwować przychodzącym do nas gościom. Oprócz klasycznych drinków, czy koktajli czasami warto zaskoczyć czymś nowym. Mi się udało! I choć nie przepadam za szampanem, postanowiłam zrobić z niego gwiazdę wieczoru. Wykorzystałam go do przygotowania orzeźwiającej galaretki z granatem. Uprzedzam, że szampan w postaci stałej wciąż uderza do głowy, zatem jeśli pokusicie się o jego skosztowanie uważajcie ze spożywaną ilością 🙂

Składniki:
1 butelka szampana (750 ml)
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru
1 owoc granatu

Przygotowanie:
250 ml (1 szklanka) szampana zagotowujemy w rondelku. Zestawiamy z ognia i dodajemy cukier oraz żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników. Miksturę studzimy, a następnie łączymy z pozostałą ilością szampana. Na dnie kieliszków, lub innych przezroczystych naczynek układamy ziarenka granata. Zalewamy szampańską miksturą (tylko do przykrycia owocu) i odstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, kieliszki uzupełniamy pozostałym płynem i znów odstawiamy do stężenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.