Rustykalny torcik z sezonowymi owocami!

Kakaowy, delikatny biszkopt, puszysta bita śmietana z dodatkiem likieru kokosowego i góra sezonowych owoców. Czy można chcieć czegoś więcej? Uwielbiam to ciasto, a raczej tort, bo jego forma zasługuje na miano tortu. Cudowny letni deser. Niedziela była udana!

zwyczuciemsmaku.pl

Składniki na biszkopt:
6 jajek (osobno żółtka i białka)
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:
Białka z solą ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Gdy masa jest puszysta i jednolita, powoli dodajemy przesiane przez sito suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm (w ten sposób pozbędziemy się pęcherzyków powietrza i ciasto nie opadnie). Pozostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół (blaty ciasta powinny być równej grubości).

zwyczuciemsmaku.pl

Składniki na krem:
600 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki drobnego kryształu
3 łyżki likieru kokosowego

Dodatkowo:
czerwona porzeczka
jagody
maliny
mięta lub melisa do dekoracji

Przygotowanie:
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier oraz likier i miksujemy na małych obrotach. Połowę śmietany przekładamy na przekrojony biszkopt. Wyrównujemy i układamy owoce. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, dociskamy i nakładamy pozostałą śmietanę. Dekorujemy dużą ilością owoców oraz świeżą miętą lub melisą. Przechowujemy w lodówce.

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.