Risotto z dynią i suszonymi grzybami!

I znów dynia! Tym razem w aksamitnym risotto z dodatkiem suszonych, leśnych grzybów. Ten zestaw zadowoli niejedno podniebienie.

Składniki:
300 g obranej i oczyszczonej dyni
200 g ryżu arborio
20 g suszonych grzybów
750 ml bulionu warzywnego
100 ml białego wina
1 cebulka szalotka
1 ząbek czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
kawałek sera grana padano (starty przy pomocy obieraczki do warzyw)
3 łyżki masła
pieprz

Przygotowanie:
Grzyby zalewamy szklanką zimnej wody i moczymy przez kilka godzin. Bulion zagotowujemy i łączymy z wodą z moczenia grzybów. Trzymamy na małym ogniu, by był gorący. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła. Cebulkę i czosnek siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na masło. Dynię kroimy w 1 cm kostkę, połowę dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy przez ok. 5 minut. Dorzucamy namoczone grzyby i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Zmniejszamy ognień i dodajemy ryż. Trzymamy na ogniu, by składniki dokładnie połączyły się i pokryły masłem. Następnie dorzucamy tymianek i całość zalewamy winem. Gdy wino odparuje, dodajemy pozostałą dynię i potrawę stopniowo podlewamy bulionem (po jednej chochelce), za każdym razem delikatnie mieszając. Kiedy ryż całkowicie wchłonie jedną porcję bulionu, dodajemy kolejną. Gotujemy w ten sposób przez ok. 15 minut, nie zapominając o stałym mieszaniu. Gdy ryż uzyska twardość „al dente” dodajemy łyżkę masła oraz otarty ser, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie solą i jeszcze raz mieszamy. Podajemy natychmiast.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *