Racuchy! Delikatne z truskawkami, charakterne z czarną porzeczką!

Składniki na 5 porcji:
2 szklanki mleka
3,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
5 dag drożdży
8 łyżek cukru
szczypta soli
neutralny olej do smażenia
truskawki
czarna porzeczka

Przygotowanie:
W lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy rozbite jajka i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, 6 łyżek cukru i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, a następnie rozdzielamy je do dwóch naczyń. Do jednego naczynia dodajemy pozostały cukier (2 łyżki) oraz porzeczki. Do drugiego naczynia pokrojone w dość duże kawałki truskawki. Delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, za pomocą łyżki formujemy racuszki, układając je na rozgrzanej patelni. Smażymy na złoto na wolnym ogniu. Gotowe racuchy osuszamy papierowym ręcznikiem. Podajemy oprószone cukrem pudrem i udekorowane owocami.

 

Jedna myśl nt. „Racuchy! Delikatne z truskawkami, charakterne z czarną porzeczką!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *