Pstrąg pieczony, podawany ze szpinakiem i brązowym ryżem!

Składniki dla 2 osób:
2 świeże pstrągi
szpinak w liściach (ja użyłam mrożonego – 45 dag, ale lepszy będzie świeży)
25 dag sera feta
3/4 filiżanki brązowego ryżu
1 cytryna
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
pęczek koperku
masło
cukier
sól morska
pieprz

Przygotowanie
Umyte ryby oprószamy solą (w środku również), a następnie wkładamy do nich kilka plasterków cytryny, koperek oraz kawałeczki masła. Rybę pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (przy czym przez pierwsze 20 minut pieczemy pod przykryciem). Brązowy ryż gotujemy przez 30 minut w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i wraz ze szczyptą cukru podsmażamy na maśle. Gdy cebula jest szklista dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy jeszcze przez chwilę, a następnie dodajemy szpinak. Gdy szpinak jest miękki, łączymy go z pokruszonym serem feta i doprawiamy pieprzem. Przed podaniem dodajemy również ryż. Porcję ryżu ze szpinakiem układamy na talerzu, na wierzchu układamy upieczonego pstrąga. Dekorujemy cytryną i zieleniną.

"

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.