Potrawka ze schabu z papryką i pieczarkami!

Nadeszła jesień, a wraz z nią ochota na coś tradycyjnego. Potrawka ze schabu z papryką i pieczarkami bardzo pasuje do tej pory roku, już choćby z uwagi na kolory, które wraz z nią królują na talerzu. Smacznego!

Składniki:
7 plastrów schabu bez kości o grubości ok. 1 cm
3 papryki zielone
1 papryka czerwona
2 średnie cebule
40 dag pieczarek
przyprawa do gyrosa (naturalna – bez glutaminianu sodu i innych polepszaczy smakowych)
1 płaska łyżka smalcu (ewentualnie masła z odrobiną oleju)
1 łyżka keczupu
pieprz
cynamon
ewentualnie sól

Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso rozbijamy pięścią, a następnie kroimy w paski o grubości ok. 1 cm. Doprawiamy sporą ilością przyprawy do gyrosa i smażymy na rozgrzanym smalcu/maśle do lekkiego zrumienienia. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do mięsa. Gdy cebula jest szklista dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Po ok. 5 minutach duszenia, dorzucamy pokrojoną w słupki paprykę. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze przez ok. 20 minut. Na koniec doprawiamy keczupem, szczyptą pieprzu oraz cynamonu. Podajemy z kaszą lub brązowym ryżem oraz z ogórkami w occie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *