Penne z zielonym pesto z bazylii i rukoli!

Dzisiaj coś z kuchni włoskiej. Uwielbiam takie szybkie i mało skomplikowane dania. Szczególnie lubię, gdy na talerzu króluje kolor zielony, także dzisiejszy obiad uważam za wielce udany!

Składniki:
120 g makaronu penne
25 g bazylii
25 g rukoli
1/4 szklanki sera grana padano
1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka migdałów (użyłam już rozdrobnionych i bez skórki)
ewentualnie sól

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Ser ścieramy na tarce, po czym wraz z bazylią, rukolą, czosnkiem, migdałami i oliwą miksujemy na gładką masę. Ugotowany makaron łączymy z pesto. Podajemy natychmiast posypany serem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.