Ogórki w curry!

Banalnie prosty przepis na niesamowicie pyszne ogórki! Dziękuję E :*

Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
2 średnie cebule
1 szklanka cukru
0,5 litra wody
0,5 szklanki octu spirytusowego
1 łyżeczka soli
2 łyżki curry
2 szczypty gorczycy
kilka listków selera

Przygotowanie
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w talarki. Wodę, ocet, sól i cukier mieszamy i zagotowujemy. Ściągamy z gazu i dodajemy curry. Dokładnie mieszamy. W wyparzonych słoikach układamy cebulę, seler i ogórki. Posypujemy gorczycą i dopełniamy zalewą octową. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut w garnku z wodą (woda powinna sięgać ponad połowę wysokości słoika). Należy pamiętać, by przed umieszczeniem słoików w garnku na jego dnie umieścić bawełnianą ściereczkę. Tan smak Was oczaruje!

3 myśli nt. „Ogórki w curry!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.