Na upały chłodnik!

Uff jak gorąco! W taką pogodę w grę wchodzi tylko chłodnik! Im więcej orzeźwienia, tym lepiej! Może też spróbujecie!

Składniki:
0,5 kg botwinki wraz z buraczkami
2 l bulionu warzywnego
0,8 l jogurtu naturalnego
10-15 średnich ogórków gruntowych
1,5 pęczka rzodkiewek
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól

Przygotowanie:
Opłukaną botwinkę drobno siekamy i wraz z czosnkiem dodajemy do zagotowanego bulionu. Trzymamy na małym ogniu, do chwili gdy będzie miękka. Przecedzamy. Jogurt naturalny mieszamy z kilkoma łyżkami wywaru z botwiny i przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Gdy zupa będzie chłodna dodajemy pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę i ogórki, a także posiekamy koperek i szczypiorek. Chłodnik podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.