Młode ziemniaczki inaczej!

Danie, które dziś prezentuję na moim stole gości od lat i nie pamiętam by ktoś, kto go spróbował nie poprosił o dokładkę! Jest idealne na letnie przyjęcia na świeżym powietrzu. Rewelacyjnie komponuje się z grillowanym mięsem. Można je podawać na ciepło i na zimno, choć szczerze mówiąc ten drugi wariant smakuje mi najbardziej. Polecam!!!

Składniki na 3 porcje:
15 młodych ziemniaczków
3 dymki
2 pęczki koperku
40 dag ogórków małosolnych
2 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
200 ml śmietany 12 %
200 ml – 300 ml jogurtu naturalnego (ja pominęłam śmietanę i użyłam tylko jogurtu naturalnego w ilości ok 450 ml)
oliwa z oliwek
masło
sól
pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaczki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie lub na parze. Po ugotowaniu dodajemy łyżkę masła i odrobinę koperku. Dymkę kroimy i smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy cebulka będzie rumiana, dodajemy jeden pokrojony pęczek koperku i jeszcze przez chwilę trzymamy na gazie. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki. Dodajemy drugi posiekany pęczek koperku oraz przestudzoną zawartość patelni. Całość mieszamy z majonezem, jogurtem naturalnym/śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany sos schładzamy. Podajemy według uznania z ciepłymi lub zimnymi ziemniaczkami.

P.S. Zdaję sobie sprawę, że z ilością sosu zdecydowanie przesadzam, ale nie mogę się powstrzymać i zawsze robię większą ilość. Wykorzystuję go później jako dodatek do mięs lub warzyw.

Jedna myśl nt. „Młode ziemniaczki inaczej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *