Maślana tarta z jabłkami i glazurą morelową!

Wyjątkowo delikatna i krucha. Wyraźnie czuć w niej smak jabłek, masła i skarmelizowanego cukru. Genialna w swej prostocie!

zwyczuciemsmaku.pl

Składniki na ciasto:
300 g mąki
200 g zimnego masła
1 łyżka cukru
3 łyżki zimnej wody
szczypta cynamonu
szczypta soli

oraz dodatkowo:
10 g masła
2 łyżki cukru
3 duże zielone jabłka
1 łyżka dżemu morelowego
1 łyżka likieru Amaretto

Przygotowanie:
Składniki na cisto umieszczamy w dużej misce i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Jedną część chowamy do zamrażalnika (po rozmrożeniu będzie bazą na kolejną tartę). Drugą część rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 5 mm i umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszce. Ciasto powinno luźno „wejść” w blaszkę. Nie rozciągamy go! Nadmiar ciasta usuwamy przy pomocy noża. Nakłuwamy widelcem. Jabłka obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki o grubości ok. 5 mm. Układamy na wyłożonej ciastem blaszce. Jabłka równomiernie posypujemy cukrem i układamy na nich pokrojone w malutką kosteczkę masło. Pieczemy przez 25- 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni C (piekarnik: funkcja góra-dół). Dżem podgrzewamy i mieszamy z likierem. Przelewamy przez drobne sitko. Powstałą w ten sposób glazurą smarujemy upieczoną tartę (ciasto będzie pięknie błyszczało i ochroni jabłka przed wysychaniem).

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.