Łosoś na puree brokułowym ze słodko-kwaśną sałatką z chrupiących warzyw!

Bardzo proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku danie, które zachwyca kolorystyką i sposobem podania. Jest idealne na szybki obiad, ale świetnie sprawdzi się też na wykwintnym przyjęciu.

Składniki na 2 porcje:
2 filety z łososia (u mnie ze skórą)
450 g mrożonych brokułów (1 opakowanie)
4 małe marchewki
2 małe słodkie papryki
1 dojrzała pomarańcza
łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka sosu worcester
sól
pieprz
sok z 1/4 cytryny
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka masła
1 łyżka oleju o neutralnym smaku (np. ryżowego)

Przygotowanie:
1. Łososia myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem i przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut, a następnie smażymy na maśle z dodatkiem oleju (najpierw od strony skóry, kolejno od strony mięsa). Po usmażeniu ryby, skórę można łatwo zdjąć.
2. Brokuła gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, z dodatkiem cukru. Odsączamy z wody i wraz ze śmietaną miażdżymy na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy solą.
2. Obraną marchew i oczyszczoną z pestek paprykę kroimy w słupki. Pomarańczę filetujemy, a z pozostałej po filetowaniu części wyciskamy sok, którym skrapiamy marchew i paprykę. Warzywa łączymy z pomarańczą, dodajemy natkę pietruszki i sos worcester, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Potrawę serwujemy piętrowo – puree brokułowe, łosoś, sałatka.

4 myśli nt. „Łosoś na puree brokułowym ze słodko-kwaśną sałatką z chrupiących warzyw!

  1. mmm pyszota na pewno! mam tylko pytanie odnośnie sos worcester, nigdy go nie jadłam, więc mam pytanie jaki ma smak i ewentualnie jak go pominę to potrawa będzie miała znacząco inny smak?

    • Sos worcester ma korzenny smak. Oczywiście nie musisz ściśle stosować się do tego przepisu. To efekt mojej wariacji na temat łączenia smaków i tego, w co akurat zaopatrzona jest moja kuchnia. Jeśli masz ochotę możesz użyć sosu rybnego, sojowego lub octu winnego. W kuchni czasami warto pokusić się o improwizację. Rezultaty potrafią być zaskakująco trafne, więc warto próbować 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego!

  2. pytałam bo nigdy nie słyszałam i tym sosie:) fakt, że gotuję od niedawna ale nawet nie obiła mi się ta nazwa o uszy:D dziękuję bardzo za odpowiedź, na pewno wypróbuję przepis bo uwielbiam łososia:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.