Kruche ciasteczka z migdałami!

Wraz z nadejściem chłodniejszych dni, zazwyczaj przychodzi mi ochota na coś słodkiego. Ta jesień nie jest pod tym względem wyjątkiem. Coś małego i do chrupania niezwykle umila wieczory przy filiżance/kubku ciepłej herbaty. A tym małym czymś, są kruche ciasteczka. Wprawdzie robię je z zamiarem cieszenia się ich smakiem przez kilka kolejnych wieczorów, jednak rzeczywistość trochę to weryfikuje (zawsze znajdzie się ktoś, kto „zaopiekuje” się nimi szybciej niż sądzę :)). Myślę, że w tym jesienno-zimowym sezonie przedstawię Wam kilka ciasteczkowych propozycji. Pierwszą z nich są kruche z migdałami! Zachęcam do chrupania!

Składniki:
200 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
100 g płatków migdałowych
90 g cukru trzcinowego
1 jajko
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1/4 pomarańczy

Przygotowanie:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z masłem, cukrem, jajkiem i esencją waniliową. Dodajemy płatki migdałowe oraz otartą skórkę z pomarańczy i zagniatamy do chwili, gdy ciasto zacznie łatwo odchodzić od ręki. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Gdy ciasto jest chłodne, rozwałkowujemy je na grubość ok pół cm i wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 -20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

3 myśli nt. „Kruche ciasteczka z migdałami!

  1. przez przypadek trafilam na Twoj blog i stwerdzam, ze przepisy sa boskie, jedzenie pieknie podane:) bede tu zagladac codziennie i z niecierpliwoscia czekac na kolejny przepis;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *