Kremowa zupa z dyni z mlekiem kokosowym, pomarańczą i przyprawami korzennymi!

Tak jak obiecałam, dzisiaj w roli głównej DYNIA! Ale od razu uprzedzam, że ta pękata Pani będzie mi towarzyszyła jeszcze w kolejnych postach. Jej wielbiciele bez wątpienia znajdą tu coś dla siebie. Dzisiaj proponuję cudowną w swojej prostocie i bardzo aromatyczną zupę z dodatkiem mleka kokosowego, pomarańczy i intensywnych korzennych przypraw. Jestem pewna, że ten dyniowy krem posmakuje nawet tym, którzy za dynią nie przepadają. Przyjemność jedzenia gwarantowana!

Składniki:
80 dag obranej i oczyszczonej dyni
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
2 średnie marchewki
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki suszonego cynamonu + 1 kawałek kory cynamonu
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1 l wody
skórka z obranej pomarańczy (bez białej powłoki)
świeżo wyciśnięty sok z dojrzałej pomarańczy
sól
biały pieprz
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
1 łyżka masła

Przygotowanie:
Oczyszczoną dynię i marchewkę kroimy w dużą kostkę i układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do chwili gdy będą miękkie (taki sposób przygotowania warzyw sprawi, że zupa będzie słodsza i bardziej aksamitna w smaku). W garnku rozpuszczamy masło z dodatkiem odrobiny oliwy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy cebula i czosnek są szkliste, dodajemy mleko kokosowe, a następnie suszony cynamon, kurkumę i imbir, a także skórkę z pomarańczy i korę cynamonu. Całość zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 5-10 minut, by wszystkie składniki przeszły smakiem. Z przygotowanego wywaru wyciągamy skórkę pomarańczową oraz korę cynamonu (nie będą już potrzebne). Następnie do garnka dodajemy upieczoną dynię i marchewkę oraz sok z pomarańczy i esencję waniliową. Całość gotujemy przez kolejne 5-10 minut. Przygotowaną zupę blendujemy na gładki krem i znów podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą, octem balsamicznym oraz odrobiną białego pieprzu. Podajemy z ulubionymi chrupiącymi kiełkami oraz uprażonymi migdałami.

Jedna myśl nt. „Kremowa zupa z dyni z mlekiem kokosowym, pomarańczą i przyprawami korzennymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *