Krem z cukinii i świeżej bazylii z bitą śmietaną i prażonymi migdałami!

Cukinia. Warzywo, bez którego nie wyobrażam sobie mojej kuchni. Wykorzystuję ją do wszystkiego. Masowo przerabiam na leczo, zapiekanki, placki, kotleciki… Smażę, duszę, gotuję, i tak w kółko. Dzisiejsza zupa, powstała z potrzeby zużycia większej ilości tego zielonego warzywa. A efekt? Zadziwiająco delikatna, ale mimo wszystko z charakterem, nadanym przez liście aromatycznej bazylii. Kilka prostych składników, a smak bardzo bogaty.

zwyczuciemsmaku.pl

Składniki:
1,5 kg młodej cukinii
garść świeżej bazylii
pęczek szczypiorku
1 duży ziemniak
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 l wody
1 łyżka oleju kokosowego
sól
biały pieprz

dodatkowo do podania:
ubita śmietana kremówka
garść uprażonych płatków migdałowych

Przygotowanie:
Szczypiorek grubo siekamy. Cukinię i ziemniaka kroimy w duże kawałki. Wszystkie składniki podsmażamy przez ok. 5 minut na rozgrzanym oleju. Dolewamy ciepłą wodę i doprawiamy lubczykiem, czosnkiem oraz solą. Gotujemy. Gdy warzywa są miękkie, ściągamy z gazu. Dodajemy liście bazylii, pieprz do smaku i miksujemy na gładki krem. Zupa najlepiej smakuje lekko podgrzana. Serwujemy ją z bitą śmietaną oraz delikatnie uprażonymi migdałami.

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *