Kacze piersi z sosem jabłkowo-porzeczkowym!

Kacze mięso to jedno z tych niedocenianych, bo twarde, tłuste i trudne w przygotowaniu… Ale jeśli kaczkę potraktujemy dobrze, to odda nam to, co w niej najlepsze – niepowtarzalny smak, soczystość i kruchość. Warto więc, choć od czasu do czasu dać jej szansę, by zagościła na talerzu.

Składniki:
2 piersi z kaczki
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz
1 łyżka masła
odrobina oleju o neutralnym smaku
2 winne jabłka
sok z polowy cytryny
filiżanka mrożonych czarnych porzeczek
4 łyżki czerwonego wina
1 łyżka wody
pól łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Piersi myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy na krzyż, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek siekamy w plastry i obkładamy nim mięso. Całość zalewamy octem i przyprawiamy tymiankiem (tymianek warto potrzeć w dłoniach, wtedy odda więcej aromatu). Tak przygotowane piersi zamykamy w szczelnym pojemniku, na co najmniej 12 godzin.

Zmacerowane mięso oczyszczamy z czosnku i tymianku. Smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju, najpierw od strony skóry, przez 4 minuty (skóra powinna być złota), a następnie od strony mięsa, przez minutę. Kolejno mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i dopiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut (mięso średnio wypieczone) lub 20 minut (mięso mocno wypieczone).

W czasie pieczenia piersi, przygotowujemy sos. Bazą jest tu smak z patelni po smażeniu kaczki (nadmiar tłuszczu można odlać). Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w półksiężyce, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy przez chwilę na patelni. Dodajemy czarną porzeczkę. Całość podlewamy winem i wodą oraz doprawiamy odrobiną cukru. Dusimy do momentu, gdy owoce puszczą sok. Sos powinien być dość gęsty, a owoce winny zachować swój kształt.

Upieczone kacze piersi wykładamy na talerz, przykrywamy folia aluminiową i pozwalamy mięsu odpocząć. Następnie kroimy na skos w mniejsze kawałki. Podajemy z sosem z czarnej porzeczki i jabłek oraz z pieczonymi ziemniakami.

Kaczka.

Sos jabłkowo-porzeczkowy.

Efekt końcowy.

Smacznego!

2 myśli nt. „Kacze piersi z sosem jabłkowo-porzeczkowym!

  1. Ciesze sie ze znalazlem twoja strone, teraz jestem tu stalym gosciem, tylko troche ciezko bylo ja znalezc w google na podana fraze, trzeba ja lepiej wypozycjonowac. Podepnij sobie ja do systemu wymiany linkow i masz pozycjonowanie za darmo, ruch powinienen ci wzrosnac kilkakrotnie jak wbijesz sie na pierwsza strone googla.
    Wpisz sobie w google – seo stronka z seo poradami – tu jest wszystko opisane, napewno ci sie przyda
    pozdro

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *