Grillowana cukinia z mozzarellą i dressingiem bazyliowym!


Cudownie prosta przystawka, której nie mogę się oprzeć! Nęci zmysły i doprowadza do uniesień… kulinarnych.

Składniki na 2 porcje:
2 małe cukinie
1 kulka mozzarelli
garść liści bazylii
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie:
Cukinię myjemy i kroimy na skos w plastry o grubości ok 1 cm, a następnie smarujemy marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i odrobiny pieprzu. Grillujemy w piekarniku prze ok 25 min. W międzyczasie przygotowujemy dressing. Bazylię kroimy, a następnie ucieramy w moździerzu z dodatkiem soli. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz kilka łyżek oliwy z oliwek. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Gdy cukinia jest już gotowa, układamy ją na talerzu na zmianę z mozzarellą. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Jedna myśl nt. „Grillowana cukinia z mozzarellą i dressingiem bazyliowym!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *