Fotorelacja z warsztatów kulinarnych – Kuchnia indyjska!

zwyczuciemsmaku.pl

W ubiegłą sobotę miałam ogromną przyjemność uczestniczenia w warsztatach kulinarnych, z zakresu kuchni indyjskiej, organizowanych przez Studio Kulinarne Piotra Kucharskiego. Zajęcia prowadził Michał Szabat, który jak sam mówi, kuchnią zajmuje się odkąd pamięta, a zamiłowanie do gotowania łączy z podróżowaniem. W Indiach gotował zaczynając od hotelowych restauracji, przez domowe kamionkowe kuchnie, skończywszy na ogniskowych daniach w Himalajach. Jako kucharz pracował w rożnych częściach świata, jednak to kuchnia indyjska podbiła jego serce. Smakowo należy bowiem do najbardziej zróżnicowanych. Uwodzi niesamowicie aromatycznymi przyprawami, które stanowią prawdziwe bogactwo ziemi indyjskiej, a także zachwyca wyraźnymi smakami i intensywnością oraz wielością barw.

Nasze kulinarne spotkanie rozpoczęliśmy filiżanką pysznej herbaty. Mieszanka mocnego naparu i mleka, połączona ze słodyczą cukru i obłędną, działającą wręcz terapeutycznie wonią imbiru, zielonego kardamonu, pieprzu, goździków i cynamonu.

zwyczuciemsmaku.pl

Później przyszedł czas na prawdziwe gotowanie. Najpierw jednak pozowana fotka z kuchennymi akcesoriami 😉

zwyczuciemsmaku.pl

No to gotujemy!

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

Przyrządziliśmy pięć wyjątkowo wysmakowanych potraw.

zwyczuciemsmaku.plChana Masala – czyli curry z ciecierzycy

zwyczuciemsmaku.plVeg Coconut Curry – curry kokosowe z warzywami

Palak Paneer, czyli curry sos ze szpinaku i sera. Tak szybko zniknęło z garnka, że nawet nie zdążyłam pstryknąć mu zdjęcia.

zwyczuciemsmaku.pl Uwieczniłam za to ser własnej roboty, który obok szpinaku był głównym składnikiem Palak Paneer.

zwyczuciemsmaku.pl Purisy – chlebki z mąki pszennej smażone na tłuszczu

No i na sam koniec – DESER!!! Niewiarygodnie pyszny i jeszcze bardziej kaloryczny.     W czasie przygotowywania tego cudeńka narobiliśmy trochę bałaganu 🙂

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl Besan Ladoo – kulki z prażonej mąki z ciecierzycy z dodatkiem karmelizowanego cukru i migdałów oraz zielonego kardamonu. Ich smaku nie da się opisać słowami. To jest miłość od pierwszego ugryzienia!

Po spędzeniu długich godzin w kuchni, czekała na nas najlepsza nagroda. Smakowanie i delektowanie się tym, co mamy na talerzu. Szkoda, że wieczór tak szybko minął… Pozostaje wyczekiwać kolejnych warsztatowych spotkań!

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.