Fotorelacja z warsztatów kulinarnych – Kuchnia gruzińska!

zwyczuciemsmaku.pl

Nie tak dawno przeniosłam się na chwilę do Gruzji. Wszystko za sprawą tematycznych warsztatów kulinarnych, organizowanych w Studiu Kulinarnym Piotra Kucharskiego. To moje drugie warsztaty, ale na pewno nie ostatnie. Myśląc o kuchni gruzińskiej, smakując jej, dochodzę do wniosku, że choć mało jest jeszcze znana przez Polaków, to śmiało może konkurować z najlepszymi i najbardziej popularnymi kuchniami świata. Jest bogata w warzywa i owoce, nie brakuje w niej mięsa, ryb i pysznych serów. Wśród ziół prym wiodą kolendra, pietruszka, mięta, tymianek, estragon, bazylia, szafran, cząber, cynamon i goździki. Gruzińskie wino natomiast, podsyca smak każdej potrawy. Nawet najbardziej wyrafinowany smakosz, znajdzie tu coś dla siebie. Ja zawsze marzyłam o bliższym poznaniu smaków Gruzji, a warsztaty kulinarne, w których miałam okazję wziąć udział spełniły moje oczekiwania w stu procentach i choć na chwilę zaspokoiły apetyt na gruzińskie dania. Bez wątpienia będę do nich często wracać, a kto wie, może kiedyś będzie mi dane odwiedzić ten piękny kraj i w pełni delektować się Gruzją. Teraz czas na poznanie tajników innej kuchni, równie smacznej i uwielbianej przeze mnie. I nie będzie to tylko podróż palcem po mapie 😉

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

Naszą biesiadę rozpoczęliśmy od przygotowania chaczapuri czyli placka drożdżowego, faszerowanego serem. Ciasto było nietypowe, bo przygotowane z zimnej wody i maślanki, wzbogacone odrobiną sody oczyszczonej. Wyszło idealnie delikatne i miękkie, a w połączeniu z serowym nadzieniem stanowiło doskonałą całość.

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

Kolejną przystawką był młody szpinak z włoskimi orzechami, natką pietruszki i kolendry. Niezwykle aromatyczny i wyjątkowo smaczny. Już sam w sobie stanowi cudowną przekąskę, jednak serwowany z grillowanym bakłażanem uwiedzie każdego.

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

Po smakowitych przystawkach przyszedł czas na konkrety – pikantna zupa charczo z wołowiny. Pyszne połączenie delikatnej marchewki, pietruszki i pomidorów z dominującym smakiem papryki, cebuli, pora, czosnku i kolendry oraz zaskakująco chrupiącym pod zębami smakiem orzechów i kruchym, wręcz rozpływającym się w ustach mięsem.

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

Kolejny konkret to słynne pierożki chinkali. Małe sakiewki z mięsnym farszem i rosołem. Ich jedzenie to prawdziwa sztuka. Użycie sztućców w przypadku tego dania to spory nietakt. Chinkali należy jeść palcami, trzymając za trzonek z ciasta i bardzo uważać, by z pierogów nie wyciekła przepyszna, esencjonalna zupa.

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

A na deser – hmm, bajka! Pachlawa, czyli warstwy ciasta przekładane miksem orzechowym z dodatkiem cynamonu, kardamonu i goździków, po upieczeniu polane syropem z miodu. Smaczne na ciepło, ale zdecydowanie lepsze schłodzone.

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

A do tego wszystkiego pyszne gruzińskie wino, które rozbudziło apetyt i idealnie wpisało się w klimat wieczoru. …Szkoda, że jego nie mogłam spróbować.

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

Możliwość zatracenia się w gruzińskich smakach i aromatach została mi podarowana przez jury konkursowe, w związku z zajęciem przeze mnie pierwszego miejsca w internetowej rywalizacji pod nazwą „Dizajn na talerzu”. Magdo Żukowska, Piotrze Kucharski, Jacku Podlaszewski – DZIĘKUJĘ!

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

2 myśli nt. „Fotorelacja z warsztatów kulinarnych – Kuchnia gruzińska!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *