Czarne spaghetti z dynią, wędzonym twarogiem i orzechami włoskimi!

Jesienią trudno mi powstrzymać się od kupowania dyni. Są tak urocze, że przejście obok nich obojętnie jest nie lada wyzwaniem. A kiedy przytacham już taką do domu, zawsze pojawia się pytanie – co by tu z niej zrobić? Jest tyle możliwości, że trudno się zdecydować. Zupa już była, placuszki też, ciastem też nie pogardziłam, to może czas na makaron?. O tak! Makaron będzie super. Skusił mnie ten czarny, barwiony atramentem z kałamarnicy. I tak powstało czarne spaghetti z dynią, wędzonym twarogiem i orzechami włoskimi! To danie nie może rozczarować – pychota!

Składniki:
czarny makaron spaghetti
pół malutkiej dyni
pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
1 łyżka masła roślinnego
2 łyżki śmietany 16 % do zup i sosów
niepełna szklanka wody
sól
pieprz
do podania garść orzechów włoskich i kawałek wędzonego twarogu

Przygotowanie:
Posiekany szczypiorek szklimy na maśle (małą garstkę odkładamy na bok, bo posłuży do posypania gotowego dania). Obraną i oczyszczoną dynię kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do szczypiorku. Całość podlewamy wodą, solimy i dusimy pod przykryciem do momentu gdy dynia zmięknie, ale nie będzie się rozpadać.
Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany al dente makaron wykładamy na półmisek. Polewamy go przygotowanym sosem z dyni, posypujemy rozkruszonym wędzonym twarogiem, posiekanymi orzechami i szczypiorkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *