Cukier lawendowy!

Kiedyś wspominałam jak urozmaicić słodycz cukru. Dziś dzięki szczodrości E…(to ona sprezentowała mi woreczek pachnących kwiatów), pokażę Wam prosty sposób na uzyskanie bardzo aromatycznego cukru lawendowego. Pewnie nie każdy pokusi się o jego stosowanie, ale myślę, że tym, którzy lubią oryginalne i niecodzienne połączenia smakowe, przypadnie on do gustu i już z niego nie zrezygnują.

Składniki:
100 g białego cukru
ususzone kwiaty lawendy (ok. 6 gałązek)

Przygotowanie:
Cukier przesypujemy do słoika, bądź innego szczelnie zamykanego pojemnika. Kwiaty lawendy oddzielamy od gałązek. Około pół łyżeczki kwiatów łączymy z łyżką cukru i mielimy na proszek, a następnie mieszamy z pozostałym cukrem i kwiatami. Mielenie lawendy spowoduje uwolnienie z niej intensywnego zapachu, ponadto cukier uzyska delikatnie fioletową barwę. Pozostałe (niemielone) kwiaty będą natomiast cieszyć nasze oczy, a potrawy będą bardziej urokliwe (wyobraźcie sobie ciasteczka posypane kryształowym cukrem i maleńkimi kwiatuszkami). Cukier zamykamy w słoju i czekamy, aż lawendowy aromat zdominuje jego smak. Będzie gotowy po tygodniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *