Ciasto dyniowe z żurawiną i białą czekoladą!

Dynia po raz drugi! Tym razem w postaci wilgotnego ciasta z żurawiną i białą czekoladą. Podwijajcie rękawy i do dzieła!

Składniki:
50 dag obranej i oczyszczonej dyni
1 średnia marchewka
4 jajka
100 g wiórek kokosowych lub zmielonych orzechów
150 g cukru trzcinowego
250 g mąki pszennej
40 g pokruszonej białej czekolady
garść suszonej żurawiny
sok z jednej pomarańczy
otarta skórka z pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Dynię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozbijamy jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z cukrem. Gdy masa dwukrotnie zwiększy swoją objętość dodajemy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz otartą dynię i marchewkę. Całość mieszamy, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami (wiórki kokosowe/orzechy, mąka, proszek do pieczenia, cynamon, otarta skórka z pomarańczy, żurawina i biała czekolada). Na koniec ubijamy pianę z białek, którą łączymy z przygotowanym ciastem. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem blaszki (u mnie keksówka) i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Jedna myśl nt. „Ciasto dyniowe z żurawiną i białą czekoladą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *