Ciasteczka z makiem i skórką cytrynową!

Dziś małe, słodkie co nieco, w postaci kruchych ciasteczek z makiem, uperfumowanych skórką cytrynową. Może upieczecie na święta?

Składniki:
340 g mąki pszennej
250 g miękkiego masła
100 g cukru aromatyzowanego wanilią
1 jajko
1 łyżka maku
1,5 łyżeczki otartej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i podsypując mąką wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm. Wycinamy ciasteczka, układamy na wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15 minut. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub smarujemy cienką warstwą lemon curd-u.

4 myśli nt. „Ciasteczka z makiem i skórką cytrynową!

  1. Nic tylko brać się do pieczenia! 🙂 Super blog, który bije świeżością, oryginalnością i stanowi również źródło inspiracji w mojej kuchni. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.