Celebracja sobotniego poranka, czyli jajecznica z wędzonym łososiem, roszponką i pomidorkami wiśniowymi oraz jogurt z truskawkami i miodem

No i nastał ten cudowny dzień… Sobota!!! Po całym tygodniu pracy i biegania to tu, to tam wreszcie można się zatrzymać i zrobić coś przyjemnego. Ja celebrację wolnego rozpoczęłam pysznym śniadaniem u boku mężczyzny 🙂

Jajecznica z wędzonym łososiem, roszponką i pomidorkami wiśniowym!

Składniki dla dwóch osób:

5 jajek
2 plastry wędzonego łososia
garść roszponki
4 pomidorki wiśniowe
szczypiorek
masło
sól
pieprz

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na patelni, a następnie wbijamy jajka. Gdy będą odrobinę ścięte, dodajemy pokrojonego w paski łososia, roszponkę, pokrojone w ćwiartki pomidorki oraz garść szczypiorku. Jajecznicę mieszamy i trzymamy na gazie w zależności od upodobań – lekko, czy mocniej ścięta. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz odrobiną soli (należy pamiętać, że łosoś jest już słony). Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym.

 

Jogurt z truskawkami i miodem!

Składniki na dwie małe porcje:

200 ml jogurtu naturalnego
5 dużych truskawek
łyżka miodu
2 szczypty ziaren słonecznika

Przygotowanie:
Jogurt przelewamy do naczynek. Truskawki myjemy i kroimy w plasterki, a następnie dodajemy do jogurtu. Posypujemy słonecznikiem i polewamy miodem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *