Bułeczki cynamonowe!

Lubię dni z długimi, leniwymi porankami, kiedy jest czas, by usiąść nad kubkiem ulubionej kawy, spokojnie pomyśleć o przyziemnych sprawach czy poprzerzucać strony kolorowych gazet. A gdy do tej sielanki dołącza aromat świeżego ciasta drożdżowego, cynamonu i kardamonu, to śmiało mogę uznać taki poranek za idealny. Ostatnio taki mi się przytrafił 🙂 Bezkarnie napawałam się zapachem i smakiem białej kawy i cynamonowych bułeczek. Wam radzę zrobić to samo. Od razu dzień wydaje się lepszy!

Składniki na bułeczki cynamonowe:
50 dag mąki
5 dag drożdży
15 dag cukru
10 dag masła
ok. 250 ml mleka
szczypta soli
1 rozmącone jajko (do posmarowania gotowych bułeczek)

Składniki na nadzienie:
10 dag rozpuszczonego masła
kilka łyżek cukru
cynamon
kardamon
(ilość trzech ostatnich składników uzależniam od indywidualnych upodobań)

Przygotowanie :
Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Czekamy, aż zaczyn zwiększy swoją objętość. W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło. Wyrośnięty zaczyn oraz rozpuszczone masło łączymy z mąką i szczyptą soli. Całość zagniatamy do momentu, gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0.5 cm. Smarujemy rozpuszczonym masłem i obficie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i kardamonem. Następnie placek zwijamy w rulon i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja termoobiegu).

Jedna myśl nt. „Bułeczki cynamonowe!

  1. Dobry wieczór, chciałabym podziękować za ten przepis. Dotychczas bałam się ciasta drożdżowego, myśląc, że sobie z nim nie poradzę. A tu nie dość, że wyszły pyszne, to do tego smakowały rodzinie. Dziękuję jeszcze raz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *