Botwinka!

"

Składniki:
2 pęczki botwinki wraz z buraczkami
10 młodych ziemniaków średniej wielkości
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1 średni seler lub pół dużego
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
koperek
2 jajka
100 ml mleka
jogurt naturalny
1 cytryna
liście laurowe
ziele angielskie
sól
pieprz
cukier

Przygotowanie:
Umyte i obrane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Marchew, korzeń pietruszki i seler ścieramy na tarce          o dużych oczkach i dodajemy do gotujących się ziemniaków. Całość gotujemy przez      ok. 10 minut, a następnie dodajemy pokrojoną botwinkę i buraczki, pilnując by zupa nie zagotowała się, a jedynie „pykała” na gazie. Jeśli tak się stanie straci swój piękny kolor,  ale i na to jest rada. Musimy mieć w zanadrzu 1 dorodnego buraka. Wówczas kroimy     go w talarki i wrzucamy do garnka z warzywami. Wywar doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny oraz dodajemy trochę mleka. Gotową zupę nakładamy do miseczki. Dekorujemy sporą ilością natki pietruszki i koperku oraz pokrojonym w ćwiartki jajkiem. Wskazany jest także kleks jogurtu naturalnego 🙂

Jedna myśl nt. „Botwinka!

  1. Dzięki wielkie za ten przepis, ja gotuję podobnie, ale ziemniaki gotowałam osobno w innym garnku a potem wrzucałam do gotowej zupy, ta opcja jest lepsza, oszczędza czas i garnki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *