Babka ziemniaczana nadziewana serem feta z bazylią i oregano!

zwyczuciemsmaku.pl

Kiedy nie mam pomysłu na obiad, bo i tak bywa… to najlepszym rozwiązaniem zawsze okazuje się babka ziemniaczana. Robię ją z różnymi dodatkami. Czasami jest to wędzony boczek, innym razem suszone pomidory i świeży rozmaryn. Opcji jest wiele, ale jako człowiek kochający sery, umiłowałam sobie tą z fetą i ziołami. Nie jest to może danie zbyt wyrafinowane, ale na pewno smaczne i syte, a obiad taki właśnie powinien być. To co, ktoś się skusi?

zwyczuciemsmaku.pl

Składniki:
1,5 kg ziemniaków (startych na tarce o małych oczkach i mocno odciśniętych z nadmiaru wody)
2 jajka
1 płaska łyżka mąki pełnoziarnistej
1 łyżka bułki tartej
1 średniej wielkości cebula
1 duży ząbek czosnku
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
200 gram sera feta (w zalewie z bazylią i oregano)

dodatkowo
jogurtowy sos z czosnkiem i pietruszką:

składniki:
400 ml jogurtu naturalnego
mały pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Cebulę i ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka, mąkę, bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy ręką do połączenia składników. Blaszkę keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Nakładamy połowę masy ziemniaczanej, a na niej pokrojony w kawałki ser. Przykrywamy pozostałą masą ziemniaczaną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez ok. 40 minut (funkcja termoobiegu). Babka powinna być rumiana. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej z dodatkiem jogurtowego sosu z czosnkiem i pietruszką oraz np. sałatą z rukoli.

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *