Babeczki kakaowe z kremem cytrynowym!

Te malutkie, słodkie i urocze babeczki gościły na moim stole w ubiegłą sobotę i umilały długo wyczekiwane spotkanie z bliską mi osobą. Prawdę mówiąc, to zdecydowałam się na nie w ostatniej chwili. Plan był inny, bardziej ambitny, ale przy małym dziecku plany czasem trzeba zmienić 😉 Koniec końców dobrze się stało, bo nie napracowałam się za bardzo, a efekt i tak był bardzo smakowity. Polecam!

Składniki na ciasto:
250 g mąki
125 g cukru aromatyzowanego wanilią
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
1 jajko
80 ml oleju roślinnego
250 ml mleka

Przygotowanie:
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, kakao, kawę, proszek do pieczenia, sól). W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre (roztrzepane jajko, olej, mleko). Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy krótko, tylko do połączenia wszystkich składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy do nich ciasto, do 3/4 wysokości foremki lub odrobinę więcej. Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (funkcja termoobiegu).

Składniki na krem cytrynowy:
250 g serka mascarpone
1 czubata łyżka lemon curd
2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Ostudzone babeczki dekorujemy przy użyciu rękawa cukierniczego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *