Aromatyczne kotleciki wieprzowe z marchewką, papryką i kolendrą oraz dip czosnkowo-musztardowo-cytrynowy z miętą!

Malutkie, ale ile mocy w nich drzemie… imbir, czosnek, chilli, cynamon i jeszcze wiele, wiele więcej. Mega aromatyczne, wręcz orientalne i mega smaczne, a ich przygotowanie mega proste. Z pszennym, lekko podgrzanym pieczywem smakują wybornie. Do tego mieszanka ulubionych sałat z orzeźwiającym winegretem i jesteśmy mega szczęśliwi!

zwyczuciemsmaku.pl

Składniki na 20 sztuk kotlecików:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 średniej wielkości czerwona cebula (drobno posiekana)
1 średniej wielkości marchew (starta na tarce o małych oczkach)
1 duża czerwona papryka (starta na tarce o grubych oczkach)
mały pęczek natki kolendry (grubo posiekanej)
mały pęczek mięty (grubo posiekanej)
2 cm kawałek imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach)
2 ząbki czosnku (drobno posiekane lub zmiażdżone praską)
1/2 łyżeczki garam masali
1/2 łyżeczki chili w płatkach
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól morska
pieprz czarny

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i krótko, ale dokładnie zagniatamy. Ręce zwilżamy zimną wodą i formujemy niewielkie kotleciki, które równomiernie smażymy na rozgrzanej patelni. Powinny być złote.

Składniki na dip:
300 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej (francuska)
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny (cytrynę wcześniej myjemy i parzymy gorącą wodą)
1 łyżka soku z cytryny
kilka listków mięty (ilość według upodobań)
kilka listków natki kolendry (ilość według upodobań)
1 ząbek czosnku (zmiażdżony praską)
sól
pieprz

Przygotowanie:
Jogurt, majonez, musztardę, czosnek, skórkę oraz sok z cytryny łączymy ze sobą i szybko mieszamy. Dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

zwyczuciemsmaku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.